- De brede Amerikaanse S&P 500-index dreigt een negatief technisch patroon te ontwikkelen, volgens analisten van Bank of America.
- Het gaat om het zogenoemde ‘kop-schouder-patroon’.
- Als dit negatieve koerspatroon inderdaad ontstaat, kan de S&P met nog eens 15 procent dalen richting de 3.800 punten.
- Lees ook: Beleggers moeten oppassen voor nieuwe dalingsgolf: let op dit koersniveau voor de S&P 500
De Amerikaanse aandelenmarkt kan te maken krijgen met een extra tik, waarbij de brede S&P 500-index nog eens 15 procent daalt.
Dat stellen analisten van Bank of America deze week in een rapport, op basis van een bekend patroon uit de technische analyse. Hierbij wordt gekeken naar koerspatronen die een indicatie geven voor het mogelijke toekomstige koersverloop van een financieel instrument.
Technisch analist Stephen Suttmeier wijst op het risico van het ontstaan van een zogenoemd ‘kop-schouder-patroon’ voor de S&P 500. Het gaat hierbij om een koerspatroon dat zich de afgelopen zes maanden heeft afgetekend.
In de grafiek hieronder is dit in de rechterbovenhoek weergegeven in de vorm van drie pieken, waarbij de middelste top de hoogste is (de kop).
De rode horizontale lijn rechtsboven in de grafiek verbindt de onderkant van de zogenoemde 'schouders'. Dit wordt de neklijn genoemd. Op het moment dat koersen van het tweede schouderpatroon onder de rode lijn zakken, is de kop-schouder-formatie compleet. Dat wordt op financiële markten doorgaans gezien als een belangrijk verkoopsignaal.
Analist Suttmeier geeft aan dat de zone tussen de 4.546 to 4.600 punten kan gaan fungeren als de top van de tweede schouder. Zolang de S&P 500 daaronder blijft noteren, dreigt de voltooiing van de kop-schouder-formatie.
Cruciaal hierbij zijn de koersniveaus rond de 4.278 tot 4.222 punten die overeenkomen met de 'neklijn'. Als de S&P 500 daaronder terecht komt, is een verdere daling richting de 4.000 punten en zelfs 3.800 punten goed mogelijk
Flinke daling bij tussentijdse verkiezingen niet ongekend
Suttmeier merkt hierbij als terzijde op dat de Amerikaanse aandelenmarkt in de jaren dat er tussentijdse verkiezingen voor het Congres plaatsvonden, vaker een terugslag van in totaal zo'n 20 procent hebben gekend.
Aanvullende negatieve signalen ziet de analist bij de ontwikkeling van marktrentes voor risicovolle obligaties (high yield). Die zijn recent relatief hard gestegen en dat geldt vaak als een vooruitlopende indicator voor problemen op de aandelenmarkt.
Een daling van aandelenmarkten met 20 procent zou pijnlijk zijn dit jaar, maar volgens analist Suttmeier ziet het er voor de langere termijn nog redelijk gunstig uit. Hij denkt dat 2022 een correctiejaar kan worden op de beurs, waarna de opgaande beweging van aandelenmarkten voor de langere termijn weer doorzet.